Află alături de Novakid cum este sărbătorit Crăciunul în diferitele colțuri ale lumii

Decembrie 2022 Crăciunul este una dintre cele mai așteptate perioade ale anului pentru copii: sosirea lui Moș Crăciun, bradul împodobit, luminițele și timpul în familie fac din 25 decembrie una dintre sărbătorile preferate ale micuților.

Deși sezonul acesta este într-adevăr cel al distracției și pauzelor de studiu, el poate reprezenta și o ocazie minunată pentru a descoperi tradițiile diferitelor țări, a încerca rețete noi și a învăța jocuri sau activități pentru întreaga familie.

Novakid, școala online de limba engleză pentru copiii între 4 și 14 ani, este prezentă în 49 de țări cu limbi și tradiții diferite. Așadar, profesorii Novakid au ocazia să vorbească cu mii de elevi de pretutindeni, împărtășind experiențe și obiceiuri în vremuri pline de bucurie – precum acestea. În preajma Crăciunului, Novakid organizează lecții tematice și îi invită pe tinerii studenți să învețe numeroase cuvinte, cântece și jocuri, în timp ce se pregătesc pentru Sărbătorile de iarnă cu mult entuziasm.

Ce preparate sunt nelipsite

Printre principalele tradiții se numără, fără îndoială, mâncarea de sezon, un pilon important nu numai al culturii italiene, ci și al multor alte țări din Europa și din lume.

Printre delicatesele care umplu mesele italienilor în fiecare Crăciun se numără și deserturile tipice: Panettone și Pandoro. Ambele își au originea în nordul Italiei, în Milano, respectiv Verona. Bătălia pentru „cel mai bun desert” este permanentă și larg dezbătută: pentru mulți, tortul milanez ilustrează mai bine Crăciunul prin aroma caldă și reconfortantă a fructelor confiate și a stafidelor, în timp ce tinerii tind să prefere dulceața și frăgezimea Pandoro.

În Franța, printre dulciurile tipice de Crăciun se numără explozia de ciocolată. Bûche de Noël (buturuga de Crăciun) este o rețetă foarte simplă și ușor de preparat, care în fiecare an devine vedeta incontestabilă a meselor festive datorită gustului și rafinamentului său. Un rulou moale din aluat de biscuiți, umplut cu ganache de ciocolată (sau cremă de unt), acoperit tot cu ciocolată, pentru a-i da culoarea trunchiului de copac, ornat mai apoi cu fulgi de ciocolată neagră, care nu doar că îl fac gustos, ci și imită scoarța copacului, oferind un aspect realist. Detaliul final? Zahărul pudră, pe post de zăpadă.

De Ajunul Crăciunului, în Polonia se obișnuiește să savurezi o supă caracteristică, ce are o culoare tematică: „Barszcz czerwony z uszkami”. Supa își ia nuanța roșiatică din sfeclă, un ingredient popular în bucătăria poloneză, care este apoi îmbogățită cu gustoasele ravioli umplute cu ciuperci, perfecte pentru a încălzi starea de spirit a oaspeților!

Poate cea mai bizară tradiție este în Japonia, unde în fiecare Crăciun sunt cozi nesfârșite la celebrul lanț fast-food KFC. Această tradiție deosebită provine dintr-o campanie de marketing din 1974 și chiar și astăzi familiile japoneze așteaptă tot anul să sărbătorească împreună mâncând „Kurisumasu ni wa kentakkii”, adică „Kentucky pentru Crăciun”.

Happy family toasting with wine on Christmas eve

Obiceiuri creative și distractive

Fiecare țară decorează diferit cu ocazia Sărbătorilor, inspirându-se din vechile legende și tradiții. În Spania, în zona Cataloniei, copiii obișnuiesc să orneze un mic buștean de lemn (Caga Tio sau Tiò de Natal) cu o față zâmbitoare și o bonetă tipic catalană. În Ajunul Crăciunului, copiii îi cântă o melodie dedicată și apoi descoperă toate delicatesele ce le ascunse în interior: o mică „magie” care face Crăciunul mai special (și distractiv).

O veche legendă norvegiană spune că în Ajunul Crăciunului, spiritele rele și vrăjitoarele merg din casă în casă căutând lucruri de furat. Treaba taților este să le alunge, în timp ce mamele ascund toate măturile, pentru a împiedica vrăjitoarele și spiritele să zboare în voie, deoarece înspăimântă deopotrivă adulții și copiii și strică cel mai așteptat moment al anului.

Copiii germani încă urmează o tradiție care datează din secolul al XVI-lea, conform căreia un castravete murat este ascuns printre decorațiunile bradului. Originile acestui obicei rămân un mister, care în fiecare an inspiră discuții și curiozitate. Unele legende mai spun că norocosul ce găsește „ornamentul” inedit primește de două ori mai multe cadouri. Altfel spus, acest obicei este o vânătoare de comori de vis pentru fiecare copil!

Dar în Olanda? Aici copiii obișnuiau să-și lase pantofii lângă foc, în speranța că „Sinterklaas” (Moș Crăciun) îi va umple cu daruri. În loc de ren, Moș Crăciun este ajutat de un frumos cal alb, pe nume Amerigo, căruia cei mici îi lasă un sac de morcovi, pentru a face față călătoriei lungi către casele tuturor familiilor olandeze.

În Turcia, Revelionul este sărbătorit în ajunul Anului Nou. Este posibil să vedeți printre bucatele aranjate pe masă curcanul rumenit la cuptor. Pentru desert, poate fi preparată prăjitura moale și dulce din dovleac, servită cu sos tahini și nuci. Un alt ritual indispensabil al Revelionului este ca întreaga familie să se adune și să joace bingo.

Pentru a dezvolta cunoștințele de limba engleză și a introduce elevii în spiritul Sărbătorilor, Novakid a pregătit o lecție tematică deschisă, ce va avea loc pe 29 decembrie, în cadrul căreia copiii pot descoperi informații interesante despre „Sărbătorile de iarnă”. Accesați site-ul oficial al lecțiilor tematice deschise de la Novakid – Novakid Evening Show și profitați de această oportunitate!

Despre Novakid

Novakid, platformă online de limba engleză pentru copii, a fost fondată în 2017, în Silicon Valley (SUA), de Max Azarov, Dmitry Malin și Amy Kroveletskaya. În 2021, peste 2,6 milioane de cursuri au fost predate unui număr de aproximativ 200.000 de studenți din 49 de țări. În orele de vârf, sunt predate simultan peste 2.000 de lecții.

Programul educațional Novakid ESL (engleza ca a doua limbă) respectă Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL) și a fost dezvoltat ținându-se cont de interesele și vârstele individuale ale copiilor. Novakid folosește tehnologii de educație prin joc (gamification) și realitate virtuală, pentru a crea un mediu propice vorbirii limbii engleze și îi ajută pe copiii din întreaga lume să studieze într-un mod distractiv și interesant.

Metoda unică Novakid de evaluare a progresului (peste 1.500 de parametri, testare A/B și alte componente ale unei abordări bazate pe analiza datelor) permite profesorilor să adapteze programul în funcție de nevoile și interesele individuale ale fiecărui copil.

Site oficial: https://www.novakid.ro