Cat de eficient este botoxul in tratamentul hiperhidrozei ?

Daca te lupti cu transpiratia excesiva si ai incercat deja multe solutii fara succes, atunci ai auzit probabil de botox ca tratament pentru hiperhidroza. Dar cat de eficient este botoxul in tratarea acestei afectiuni? Vom explora in detaliu in acest articol ce este hiperhidroza, de cate tipuri este si cum functioneaza botoxul in tratamentul acestei afectiuni.

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidroza este o afectiune care se manifesta prin transpiratia excesiva si necontrolata a unei sau mai multor zone ale corpului. Aceasta poate afecta orice zona a corpului, dar cele mai frecvente sunt palmele, talpile si axilele. In cazurile severe, hiperhidroza poate afecta viata de zi cu zi, interferand cu activitatile zilnice si cauzand stres emotional.

De cate tipuri este hiperhidroza?

Exista doua tipuri principale de hiperhidroza: primara si secundara. Hiperhidroza primara este o afectiune care nu are o cauza evidenta si se dezvolta de obicei in copilarie sau adolescenta. Hiperhidroza secundara, pe de alta parte, este o consecinta a unei alte afectiuni, cum ar fi diabetul, hipertiroidismul sau anxietatea.

Ce este botoxul?

Botoxul este un medicament injectabil derivat din toxina botulinica. Acesta este utilizat in mod obisnuit pentru a trata ridurile faciale, dar poate fi, de asemenea, utilizat in tratamentul hiperhidrozei. Botoxul functioneaza prin blocarea semnalelor nervoase care controleaza glandele sudoripare, impiedicand astfel producerea de transpiratie.

Cum functioneaza botoxul in tratamentul hiperhidrozei?

Botoxul poate fi utilizat pentru a trata hiperhidroza axilara, care este transpiratia excesiva a axilelor. In timpul tratamentului cu botox, medicul va injecta botox in pielea sub axile. Aceasta poate fi un proces dureros, dar de obicei se efectueaza dupa o anestezie locala. Botoxul va incepe sa actioneze in termen de cateva zile dupa tratament si va reduce semnificativ transpiratia excesiva timp de sase luni sau mai mult. Pentru a mentine efectul, tratamentul trebuie repetat periodic.

Botoxul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata hiperhidroza palmelor sau a talpilor, dar poate fi mai dureros si mai putin eficient in aceste zone. In plus, tratamentul cu botox poate fi costisitor, deoarece este necesara o cantitate semnificativa de botox pentru a trata zonele mai mari ale corpului, cum ar fi palmele sau talpile.

Este botoxul eficient pentru tratamentul hiperhidrozei?

Studiile au demonstrat ca botoxul este un tratament eficient pentru hiperhidroza axilara. Un studiu publicat in Journal of the American Academy of Dermatology a aratat ca peste 90% dintre pacienti au raportat o scadere semnificativa a transpiratiei dupa tratamentul cu botox. Un alt studiu a aratat ca eficacitatea botoxului in tratarea hiperhidrozei axilare este similara cu cea a tratamentelor cu substante ionice sau cu terapia cu laser.

Cu toate acestea, botoxul poate avea efecte secundare, cum ar fi umflarea sau durerea in zona injectata. Unele persoane pot experimenta si transpiratie excesiva in alte zone ale corpului, cum ar fi spatele sau pieptul. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre riscurile si beneficiile tratamentului cu botox inainte de a lua o decizie.

Exista si alte optiuni de tratament pentru hiperhidroza, cum ar fi antiperspirantele puternice sau medicamentele, dar acestea pot fi ineficiente sau pot avea efecte secundare neplacute. Tratamentul chirurgical poate fi, de asemenea, o optiune, dar poate fi invaziv si costisitor.

Mai multe detalii despre botox si hiperhidroza poti afla pe blogul celor de la Centrul Misca

Previous post De ce sa alegi scoala de soferi auto Brasov Instructorultau?
Next post Cum sa amenajezi o locuinta moderna: 3 trucuri utile