Sindromul de tunel carpian, cunoscut si sub numele de sindromul de canal carpian, este o afectiune dureroasa ce apare din cauza compresiei nervului median in incheietura mainii.
Tunelul carpian este un canal ingust inconjurat de oasele carpiene dispuse in arcada si de ligamentul carpian transvers, fiind situat in incheietura mainii. Acest tunel este traversat de noua tendoane si de nervul median, unul dintre nervii majori ai mainii, care asigura sensibilitate pe fata palmara a primelor trei degete ale mainii si a primei jumatati a degetului IV. Totodata, acest nerv ajuta la realizarea miscarilor fine si precise ale mainii.
Sindromul de tunel carpian apare atunci cand nervul median este comprimat din cauza inflamarii tesuturilor din interiorul tunelului carpian. Cand aceste tesuturi sunt inflamate, imping nervul median si il irita, provocand diferite simptome specifice.
De obicei, sindromul de tunel carpian nu este sever. Daca este in stadiu incipient, simpla odihna a mainii si eventual purtarea unei atele specifice si administrarea de medicamente antiinflamatoare sunt suficiente pentru inlaturarea simptomelor.
In caz mediu sau avansat, insa, poate fi nevoie de operatie pentru largirea canalului carpian si eliberarea in acest fel a nervului de sub presiune.
Care sunt simptomele provocate de sindromul de tunel carpian?
Cele mai multe persoane care se confrunta cu acest tip de neuropatie de compresie prezinta urmatoarele simptome:
- amorteala si furnicaturi in primele patru degete ale mainii, care sunt mai intense in timpul noptii decat ziua;
- durere in incheietura mainii si, in cazuri avansate, in mana, brat sau antebrat. Durerea devine mai severa atunci cand mana si incheietura mainii sunt folosite mai mult;
- dificultati in a apuca obiecte precum un stilou sau o furculita;
- slabiciune in mana;
- dificultati in a efectua miscari fine.
Din ce cauza apare sindromul de tunel carpian?
Miscarile repetitive ale mainii si incheieturii mainii pot pune presiune asupra nervului median, provocand simptomele suparatoare. De aceea, aceasta afectiune este des intalnita la persoane al caror loc de munca implica utilizarea intensa a mainilor (cum ar fi persoanele care lucreaza in IT, gradinarii, instrumentistii, muncitorii din fabrici, etc.) De asemenea, simptomele sunt frecvente la cei care practica anumite sporturi precum golful sau canotajul.
Sindromul de tunel carpian este totodata asociat cu ultimele luni de sarcina, obezitatea, bolile tiroidiene, diabetul zaharat si artrita reumatoida.
O leziune la nivelul incheieturii mainii, cum ar fi o fractura, poate duce, de asemenea, la dezvoltarea acestei afectiuni.
Cum poate fi prevenit sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva care, odata ce a debutat, va evolua spre agravare. Din fericire, poate fi tratat, dar poate fi si prevenit.
Urmatoarele lucruri pot ajuta la prevenirea afectiunii:
- Urmarea unui tratament adecvat pentru orice boala care poate fi asociata cu sindromul de tunel carpian. Tratamente foarte eficiente pot fi gasite la Vitta Clinic;
- Evitarea indoirii, extinderii si rasucirii mainilor, pe cat posibil;
- Evitarea odihnirii incheieturilor mainii pe suprafete dure;
- Luarea de pauze in mod regulat in timpul activitatilor ce implica utilizarea mainilor;
- In cazul persoanelor care folosesc mult tastatura computerului, setarea inaltimii scaunului in asa fel incat incheieturile mainii sa ramana in pozitie neutra in timpul tastarii.