Ce este RMN-ul și cât costă?

Ce este RMN-ul?

În medicina modernă, imagistica medicală a devenit un instrument extrem de important. Una dintre tehnologiile medicale de ultimă generație este iRM-ul (imagistica prin rezonanță magnetică), care permite vizualizarea interioară a corpului fără a fi necesară o incizie sau o intervenție chirurgicală. Această tehnologie de imagistică este utilizată pentru diagnosticarea și monitorizarea unui spectru larg de afecțiuni medicale.

Această tehnică de imagistică medicală este considerată sigură pentru pacienți, în special pentru cei care necesită examene multiple pentru monitorizarea afecțiunilor de care suferă, deoarece nu utilizează radiații ionizante. Principiile acestei tehnologii se bazează pe fenomene studiate în fizica particulelor. Atomii de hidrogen sunt aliniați prin acțiunea unui câmp magnetic puternic, apoi expuși unor unde radio, ceea ce produce o reorientare. Informațiile colectate de receptorul scanerului RMN sunt procesate de către un computer pentru a crea o imagine precisă și sigură a structurilor anatomice din corpul pacientului. În unele cazuri, pentru a obține o imagine mai detaliată, poate fi utilizată o substanță de contrast. RMN-ul poate fi, astfel, utilizat ca metodă precisă și sigură de detectare a proceselor patologice din întregul corp.

Câte tipuri de RMN există?

Printre cele mai frecvent utilizate tipuri de investigații RMN se numără: RMN cerebral, RMN al coloanei vertebrale, RMN gât, RMN cardiac, RMN sân, RMN articular și RMN abdominal. Fiecare dintre aceste tipuri de investigații are scopul său specific de a evalua în detaliu anatomia și eventualele patologii ale sistemelor și organelor respective.

Ce contraindicații are RMN-ul?

Scanarea RMN este o procedură sigură și nedureroasă, dar poate fi incomodă pentru persoanele claustrofobe.

Studiile ample nu au identificat niciun risc pentru corpul uman din utilizarea câmpurilor magnetice și undelor radio în timpul scanării RMN, ceea ce o face una dintre cele mai sigure proceduri medicale. Cu toate acestea, nu este recomandată pentru persoanele care au implanturi metalice sau fragmente în corpul lor, cum ar fi un stimulator cardiac sau o articulație artificială, și nu este de obicei recomandată în timpul sarcinii.

Înainte de o examinare RMN, pacienții cu materiale metalice interne, precum proteze articulare, plăci osoase sau dispozitive protetice, trebuie să informeze medicul, deoarece acestea pot afecta imaginile obținute prin scanare. Iată câteva exemple de implanturi sau fragmente metalice: stimulator cardiac, defibrilator implantabil, plăci metalice, fire, suruburi sau tije utilizate în timpul intervențiilor chirurgicale pentru fracturi osoase, stimulator nervos, implant cohlear, implant cu pompă de medicament, cleme pentru anevrism cerebral, fragmente metalice în ochi sau vasele de sânge, valve cardiace metalice protetice, implanturi peniene, implanturi pentru ochi, dispozitiv intrauterin, articulații artificiale, umpluturi dentare și cleme de ligatură tubară și capse chirurgicale pentru închiderea rănilor după o operație.

 Stimulatoarele cardiace sau implanturile metalice sunt contraindicații la scanarea RMN, deoarece magnetul poate deteriora funcționalitatea acestora. Fragmentele metalice în corp, mai ales în ochi sau orbită, prezintă un risc crescut și trebuie evitate în timpul examinării RMN.

Cât costă RMN-ul?

În funcție de investigația specifică de care aveți nevoie, prețul poate varia. Dacă dorești să afli cât costă un RMN, poți intra aici pentru mai multe detalii.

Previous post Trei activități în afara casei pentru copilul tău
Next post Te-ai săturat de trafic? Descoperă 3 metode pentru a călători mai eficient în oraș