Chiar dacă în unii an condițiile climatice s-au schimbat mult în ultimii ani și apariția zăpezi sau a episoadelor de ger devine din ce în ce mai greu de anticipat, cei care se ocupă de agricultură sau de pomicultură trebuie să-și pregătească anumite lucrări conform unui calendar general. În cazul în care nu aveți experiența și pregătirea necesare pentru a cunoaște și aplica toate procedurile standard, ne-am gândit să vă venim în ajutor cu câteva recomandări pentru ce faci pentru livada ta la finalul iernii.
Pentru a se putea dezvolta sănătos și a ne bucura de o recoltă cât mai bogată, livada de pomi fructiferi trebuie să fie îngrijită atât toamna după culegerea recoltelor și după căderea frunzelor, cât și primăvara timpuriu, înainte de apariția primilor muguri.
Iată ce trebuie să faci pentru livada ta la finalul iernii:
1. Afânarea sau săparea adâncă a livezii
Afânarea trebuie făcută imediat după topirea zăpezii, care în zile noastre este din ce în ce mai rară. Aceasta are rolul de a menține cât mai mult din apă acumulată în sol. Aceasta este indicată în cazul solurilor unde s-au realizat deja săpăturile adânci în toamnă. În cazul în care acestea nu au putut fi efectuate atunci, acum este momentul potrivit și pentru lucrarea adâncă a livezii.
2. Fertilizarea solului
Tot la sfârșit de iarnă este utilă și o fertilizare a solului cu îngrășăminte organice, gunoi de grajd sau compost. Datorită umidității, acestea pot pătrunde acum mult mai bine în sol și asigura mai bine nutrienții necesari pentru hrănirea plantei.
3. Tăierea pomilor
Acum este un moment potrivit și pentru tăierile pomilor pe rod, de corecție sau de întinerire. Acestea au rolul de a elimina crengile crescute spre interior și a redirecționa elementele hrănitoare spre ramurile cele mai în măsură să asigure creșterea normală și sănătoasă a fructelor.
4. Tratamentele fitosanitare
Produsele cele mai des utilizate, în funcție de nevoi și de problemele din anul anterior, sunt cele pentru combaterea rapănului, făinării, moniliozelor, afidelor, păianjenilor, păduchilor ţestoşi, gărgăriţei florilor de măr, acarienilor etc. Aici menționăm tratamentele cu zeamă bordeleză și insecticidele.
5. Plantarea de pomi
Dacă nu a fost făcută de toamna, acum este un moment potrivit și pentru plantarea pomilor sau pentru completarea golurilor. Acest lucru se poate face doar în zilele cu temperaturi pozitive. Pentru aceasta solul trebuie defrișat și curățat, fertilizat, săpat și afânat, apoi săpate gropile necesare pentru plantare. Intervențiile se poate face imediat ce se poate intra în teren, chiar dacă umiditatea este mare.
6. Amenajare de grămezi cu material fumigen
Pentru că venirea ierni și intrarea în primăvară devin din ce în ce mai imprevizibile, acolo unde sunt livezi pe rod, este nevoie și de amenajarea de grămezi cu material fumigen. Acestea pot fi folosite pe a reduce pagubele, dacă pomii fructiferi infloresc și revine bruma.
Dacă vreți să aveți o livada frumosă și sănătoasă, este nevoie de multe măsuri de protejare și îngrijire, în orice sezon, chiar și atunci când iarna este pe sfârșite și nu se văd încă primele semne ale primăverii.