Probabil unul dintre cele mai provocatoare lucruri când vine vorba de bebeluși și înaintarea lor în vârstă este diversificarea. Practic, din acest moment, mămicile se vor confrunta cu o serie de probleme ce țin de hrănirea micuțului cu alimente solide.
Însă, pentru a te bucura de acest moment, poți descoperi în rândurile următoare câteva recomandări pentru începerea corectă a diversificării și introducerea alimentelor potrivite pentru vârsta micuțului tău.
Cum se începe diversificarea la bebeluși și care sunt metodele optime în acest proces
1. Alegerea alimentelor
Primul pas în diversificare este selectarea alimentelor potrivite pentru vârsta de 6 luni a bebelușului. Chiar dacă în continuare este alăptat, fie exclusiv, fie cu biberonul, micuțul este capabil și pregătit să testeze alimentele solide. Piureurile din legume sunt primele introduse în diversificare. Aici poți alege următoarele combinații:
- Piure de morcovi făcuți la abur.
- Piure din cartofi dulci, copți la cuptor sau făcuți la abur.
- Piure de morcovi și albitură.
- Piure din dovleac plăcintar, morcov și păstârnac.
Mămicile ar trebui să țină cont de faptul că stomacul bebelușului este încă micuț. Deci, prima masă, cea de prânz pentru vârsta de 6 luni, nu ar trebui să depășească mai mult de 3-4 lingurițe de piure.
2. Pregătirea mesei
Diversificarea la bebeluși presupune o atenție deosebită în ceea ce privește pregătirea mesei. Cum prima introdusă este cea de la ora de prânz, este timp suficient ca mama să pregătească cele necesare:
- Fierberea legumelor la aparate speciale cu abur.
- Așezarea în farfurie și lăsarea pentru câteva minute la răcit.
- Așezarea micuțului la masă, în timp ce mama îi povestește despre ceea ce urmează să se întâmple.
Aici va ajuta un scaun de masă Joie, de pe Babymatters.ro, un articol extrem de util în diversificarea bebelușilor, ce poate fi plasat în camera unde se servește prânzul.
3. Jocurile și poveștile
Diversificarea fără distracție nu e diversificare! Așa că, atât mama, cât și tatăl sunt cei care îl vor învăța pe micuț să mănânce, cu povești și jocuri amuzante, folosind lingurița din dotare.
Piureurile vor avea mai mult gust atunci când joaca este și ea prezentă, iar dacă bebelușul dorește să participe, nu rata ocazia de a-l lăsa să testeze singur lingurița în mâncare. Acesta poate fi un prim semn de autodiversificare, adică servirea preparatelor fără ajutor din partea părinților.
4. Savurarea preparatelor împreună
Este recomandat ca prânzul să se servească împreună, pentru ca bebelușul să asocieze ora de mâncare cu familia la masă. Acesta este un aspect important în diversificare, iar crearea de obișnuințe nu poate decât să fie de folos pentru copil, pe viitor. Așa că, atunci când pregătești masa micuțului tău, o poți prepara și pe a ta, ca împreună să vă bucurați de acest moment.
5. Curățarea de după
Dacă aveai senzația că diversificarea în primele luni este desprinsă din povești, mai ales după terminarea mesei, ei bine, nu! Să nu te surprindă dacă bebelușul tău va încerca mâncarea cu mânuțele, după care o va împrăștia în jurul său.
Acest lucru este specific copilașilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 3 ani, însă pentru ca dezordinea să fie la un nivel cât de cât acceptabil, poți folosi hăinuțele speciale și covorașele din hârtie ce pot fi puse în jurul măsuței pentru servit masa.
Așadar, diversificarea presupune timp, răbdare, muncă, dar și emoții, iar pentru ca prima gustare să fie cu adevărat memorabilă, nu ar strica să ai la îndemână telefonul cu camera pornită, pentru a face câteva fotografii și filmări.
Sursă foto: Pexels.com