Spațiul în bucătărie este o problemă des întâlnită, dat fiind faptul că există mai multe zone de lucru care necesită poziționarea anumitor ustensile în apropierea fiecărui sector. Pentru a avea o bucătărie funcțională și aerisită, organizează eficient fiecare centimetru, astfel încât să te poți desfășura fără a întâmpina dificultăți.
Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să-ți organizezi mai eficient spațiul în bucătărie!
Organizarea dulapurilor
De departe, cel mai dificil de organizat sunt dulapurile, rafturile și sertarele. Mult prea multe ustensile îți îngreunează treaba, motiv pentru care, dacă dispui de o cămară, este timpul să o folosești. Cu siguranță ai prin sertare mai multe ustensile de bucătărie decât ai avea nevoie, ocupând loc prețios fără a fi folosite constant. Un mod bun de a obține spațiu este să depozitezi în cămară dublurile și ustensilele mai puțin folosite, apelând la acestea strict în cazurile în care ai nevoie. Astfel, nu numai ca vei avea o vizibilitate mai bună a dulapurilor, dar vei câștiga și puțin spațiu. Sortează obiectele rămase în funcție de categoria din care fac parte și depozitează-le în apropierea zonelor în care vor fi cel mai des utilizate. Prin urmare, primul sertar va fi ocupat de tacâmuri și ustensile de gătit pentru a fi la îndemână la nevoie. Acestea, la rândul lor, pot fi așezate în organizatoare de sertar de la Oscar Deko pentru a nu se risipi. Poți folosi astfel de organizatoare și în cazul paharelor, utilizând spațiul vertical, întrucât dulapurile au, de regulă, spații generoase între blaturi. În cazul în care dulapurile îți permit, adaugă un suport de pahare cu picior, întrucât acestea nu ocupă suprafața blatului, ci stau suspendate. Referitor la alimente, poți opta pentru borcane înalte cu capace ermetice pentru a profita la maximum de excesul de spațiu rămas între blaturile dulapului.
Organizarea blatului
Având în vedere că este principalul spațiu de lucru, este indicat să fie cât mai liber pentru a te putea desfășura. Așadar, poziționează cuptorul cu microunde sau espressorul de cafea în apropierea prizei și nu aglomera suprafața cu diverse borcane, condimente sau cu alte ustensile.
Zona chiuvetei
Zona chiuvetei este una dintre principalele sectoare ale bucătăriei ce necesită anumite sisteme de organizare. În ceea ce privește spațiul de lângă chiuvetă, poți plasa acolo un scurgător de vase, de preferat etajat, un dispenser de detergent, dar și un suport pentru bureți. Deși coșul de gunoi nu se află în peisaj, acesta este situat, de regulă, sub chiuvetă, pentru a fi la îndemână atunci când dorești să arunci resturile alimentare.
Zona aragazului
Dacă aragazul se află departe de zona de lucru, trebuie să-ți poziționezi câteva cârlige în apropiere pentru a-ți ține la îndemână mănușa de gătit și prosopul de bucătărie. În cazul în care ai o plită încorporată în mobilier, lucrurile se simplifică. Te poți folosi de sertarele și dulapurile din apropiere pentru a depozita ceea ce consideri că este util să ai la îndemână. În plus, astfel te poți extinde pe blat, poziționând alături un suport pentru vase fierbinți sau pentru polonic.
Pe măsură ce vei face aceste mici schimbări, vei observa cum bucătăria ta devine mai aerisită, totul este ordonat, iar vizibilitatea este mult mai bună.
Sursă foto – unsplash.com.