ESTE TIMPUL SĂ VEZI UN TERAPEUT? PROBABIL!
Este timpul să vezi un terapeut. Psihoterapie, terapie prin vorbire sau vorbire, consiliere sau pur și simplu terapie – indiferent de numele sub care este cunoscută, consilierea de sănătate mintală poate aduce beneficii persoanelor care se confruntă cu dificultăți emoționale, provocări de viață și probleme de sănătate mintală.
DE CE TERAPIE?
Terapia poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor multor afecțiuni de sănătate mintală. În terapie online, oamenii pot învăța să facă față simptomelor care ar putea să nu răspundă imediat la tratament. Cercetările arată că beneficiile terapiei durează mai mult decât numai medicamentele. Medicamentul poate reduce unele simptome ale stărilor de sănătate mintală, dar terapia îi învață pe oameni să abordeze singuri multe simptome. Aceste abilități persistă după terminarea terapiei, iar simptomele pot continua să se îmbunătățească cu bazele de atingere ale terapistului.
CÂT DE FRECVENTE SUNT PROBLEMELE DE SĂNĂTATE MINTALĂ?
Problemele de sănătate mintală sunt frecvente. Statisticile recente ale Alianței Naționale pentru Sănătate Mintală arată că 1 din fiecare 5 adulți americani trăiește cu o afecțiune mintală, în timp ce 1 din 20 de adulți se confruntă cu o afecțiune mintală gravă în fiecare an. 1 din 6 tineri din SUA cu vârsta cuprinsă între 6-17 se confruntă cu o tulburare de sănătate mintală.
Dar doar aproximativ 40% dintre persoanele cu probleme de sănătate mintală primesc ajutor. Problemele de sănătate mintală netratate se agravează adesea și pot avea alte efecte negative. Ele pot duce, de asemenea, la:
- Incapacitate de a lucra sau de a merge la școală
- Dificultate în relații sau îngrijirea copiilor
- Risc crescut de probleme de sănătate
- Spitalizare
- Sinucidere
Sinuciderea este a doua cauză de deces în Statele Unite ale Americii cu vârste cuprinse între 10 și 34 de ani. Aproximativ 90% dintre persoanele care se sinucid în SUA trăiau cu o afecțiune mintală.
Cea mai bună opțiune pentru oricine care se gândește la sinucidere este să obțină ajutor imediat este să contacteze o linie de asistență pentru sinucidere prin telefon, mesaj text sau chat online. Este posibil să fiți încurajat să sunați sau să vizitați cea mai apropiată cameră de urgență. Un terapeut vă poate ajuta să vă sprijine în continuare, odată ce nu mai sunteți în criză.
AM „AM NEVOIE” DE TERAPIE?
Poate fi dificil să vezi o persoană dragă care se confruntă cu provocările de sănătate mintală, dar a-i spune cuiva că ar trebui să meargă la terapie sau că are nevoie de terapie poate fi stigmatizator sau confruntare. Poti apela la un psiholog online pe Nexyo.
Încurajarea pe cineva căruia îi pasă să caute posibile opțiuni de terapie , chiar și oferirea de a analiza potențialii terapeuți împreună cu ei, este în general o modalitate bună de a arăta sprijin. Oamenii care se simt forțați să intre în terapie se pot simți rezistenți și le este mai greu să depună munca necesară pentru a face schimbarea.
Atunci când orice tip de îngrijorare de sănătate mintală sau emoțională afectează viața și funcția de zi cu zi, se poate recomanda terapia. Terapia te poate ajuta să înveți despre ceea ce simți, de ce ai putea să simți asta și cum să faci față.
Terapia oferă, de asemenea, un loc sigur pentru a vorbi despre provocările vieții, cum ar fi despărțirile , durerea , dificultățile parentale , impactul COVID sau luptele în familie . De exemplu, consilierea de cuplu te poate ajuta pe tine și partenerul tău să rezolvi problemele relaționale și să înveți noi moduri de a relaționa unul cu celălalt. Rețineți că resursele de criză, nu consilierea de cuplu, sunt de obicei recomandate pentru relațiile abuzive.
CÂND AR TREBUI SĂ IAU ÎN CONSIDERARE TERAPIA?
Este posibil să luați în considerare unele măsuri înainte de a vă decide că sunteți pregătit pentru terapie . S-ar putea să doriți să așteptați și să vedeți dacă timpul, stilul de viață se schimbă sau sprijinul prietenilor și familiei îmbunătățesc orice vă confruntați.
Asociația Americană de Psihologie vă sugerează să luați în considerare un moment pentru a vedea un terapeut când ceva provoacă suferință și interferează cu o anumită parte a vieții, în special atunci când:
- Gândirea sau rezolvarea problemei durează cel puțin o oră în fiecare zi
- Problema provoacă jenă sau te face să vrei să îi eviți pe alții
- Problema a făcut ca calitatea vieții dvs. să scadă
- Problema a afectat negativ școala, munca sau relațiile
- Ai făcut schimbări în viața ta sau ai dezvoltat obiceiuri pentru a face față problemei
Dacă experimentați oricare dintre următoarele emoții sau sentimente în măsura în care acestea interferează cu viața, terapia vă poate ajuta să le reduceți efectele. Este deosebit de important să luați în considerare că este timpul să vedeți un terapeut dacă vă simțiți controlat de simptome sau dacă acestea ar putea provoca vătămări ție sau altora.
Posibile semne că trebuie să vedeți un terapeut
- Copleşit. S-ar putea să simți că ai prea multe lucruri de făcut sau prea multe probleme cu care să faci față. S-ar putea să simți că nu poți să te odihnești sau chiar să respiri. Stresul și a fi copleșit pot duce la probleme serioase de sănătate fizică.
- Oboseală. Acest simptom fizic rezultă adesea din sau însoțește probleme de sănătate mintală. Poate indica depresie. Oboseala te poate face să dormi mai mult decât de obicei sau să ai probleme să te ridici din pat dimineața.
- Furie, furie sau resentimente disproporționate. Toată lumea simte furie uneori. Nici măcar furia trecătoare nu este neapărat dăunătoare. Căutarea sprijinului pentru a face față acestor sentimente poate fi o idee bună atunci când ele nu trec, sunt extreme în comparație cu situația sau dacă te conduc la acțiuni violente sau potențial dăunătoare.
- Agorafobie. Persoanele cu agorafobie se tem să se afle în locuri în care ar putea experimenta atacuri de panică sau să rămână prinse. Unii oameni pot deveni incapabili să-și părăsească casele.
- Gânduri anxioase sau intruzive. Este normal să vă faceți griji din când în când cu privire la lucruri, dar atunci când îngrijorarea ocupă o parte semnificativă a zilei sau provoacă simptome fizice, terapia vă poate ajuta să faceți față.
- Apatie. Pierderea interesului pentru activitățile obișnuite, lumea din jurul tău sau viața în general poate indica probleme de sănătate mintală precum depresia sau anxietatea .
- Deznădejde. Pierderea speranței sau a motivației sau a simți că nu ai viitor poate indica depresie sau o altă afecțiune mintală. Să te simți fără speranță din când în când, mai ales după o perioadă de dificultate, nu este neobișnuit. Dar când persistă, poate duce la gânduri de sinucidere.
- Retragere sociala. Mulți oameni se simt mai bine atunci când sunt capabili să petreacă măcar ceva timp singuri . Oamenii introvertiți pot avea nevoie de și mai mult timp singuri decât alții. Dar dacă vă simțiți stresat în preajma celorlalți sau vă temeți să fiți cu alți oameni, terapia vă poate ajuta să înțelegeți și să faceți față acestor sentimente.
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ AM ÎNCERCAT DEJA TERAPIA ȘI NU A FUNCȚIONAT?
Uneori terapia nu „funcționează” imediat. Chiar și într-o situație ideală de terapie, poate dura timp pentru ca simptomele să se amelioreze. – luni sau ani. A merge la terapie și a nu vedea nicio schimbare poate provoca frustrare. Poate că nu ați găsit terapeutul potrivit , așa că merită să continuați căutarea de ajutor. Dacă încă vă confruntați cu oricare dintre simptomele de mai sus, terapia ar trebui să fie totuși o opțiune. Nu vă opriți încercarea de a vă îmbunătăți sănătatea mintală.
Vă poate ajuta să căutați un terapeut care să trateze ceea ce vă confruntați. Dacă nu aveți un diagnostic , puteți discuta cu potențialii terapeuți despre simptomele dumneavoastră. Majoritatea terapeuților vă vor anunța dacă sunt capabili să vă trateze îngrijorarea. Dacă nu pot, ei pot recomanda pe cineva care poate.
Rețineți că diferite abordări pot fi mai bune pentru diferite probleme. Dacă nu v-ați simțit auzit în terapia anterioară sau dacă simptomele s-au schimbat de la ultima ședință de terapie, un alt terapeut ar putea fi exact ceea ce trebuie să mergeți mai departe.
CARE SUNT BENEFICIILE CĂUTĂRII TERAPIEI?
Dacă vă gândiți la terapie, este posibil să vă gândiți la posibilele dezavantaje. Costul ar putea fi o preocupare pentru dvs. De asemenea, s-ar putea să știți că terapia este adesea dificilă. Traumele sau alte evenimente dureroase din trecut pot fi înfricoșătoare de amintit și de discutat cu cineva. Trecerea la provocări nu este ușoară, iar terapia nu este întotdeauna o soluție rapidă. Asigurați-vă că, atunci când sunteți gata să vedeți un terapeut, puteți fi sincer cu dvs. și cu ei.
Dar dacă ești dispus să faci treaba, terapia poate fi plină de satisfacții. Este un spațiu sigur, fără judecăți, unde puteți împărtăși orice, cu un profesionist calificat, care este acolo pentru a vă ajuta.
Iată câteva beneficii ale terapiei:
- Vei afla mai multe despre tine. Terapeuții vă ascultă povestea și vă ajută să faceți conexiuni. Ei ar putea oferi îndrumări sau recomandări dacă te simți pierdut. Terapia vă poate împuternici să acționați pe cont propriu.
- Terapia vă poate ajuta să vă atingeți obiectivele. Dacă nu sunteți sigur care sunt obiectivele dvs., terapia vă poate ajuta să le clarificați și să stabiliți pași realiști pentru a le îndeplini.
- Terapia vă poate ajuta să aveți relații mai împlinite. Indiferent dacă ești singur sau într-o relație , terapia te poate ajuta să rezolvi dificultățile în relație cu ceilalți, cum ar fi nesiguranța în relații sau dificultățile de a avea încredere în partenerii tăi.
- Este mai probabil să ai o sănătate mai bună. Cercetările susțin o legătură între sănătatea minții și a corpului. Problemele de sănătate mintală netratate pot afecta bunăstarea fizică. Pe de altă parte, persoanele cu sănătate emoțională bună pot fi mai capabile să facă față problemelor de sănătate fizică care apar.
- Terapia poate duce la îmbunătățiri în toate domeniile vieții. Dacă simți că ceva te împiedică să trăiești viața așa cum o imaginezi, terapia te poate ajuta să rezolvi acest lucru. Când nu ești sigur ce te împiedică să faci schimbări, terapia te poate ajuta să descoperi răspunsul.