Momentul in care ai nevoie de intretinerea unui put de alimentare cu apa este variabil, daca putul a fost executat si exploatat corect exista sanse sa nu ai nevoie niciodata de o lucrare de denisipare sau intretinere.
Momentul in care ai nevoie de intretinerea unui put de alimentare cu apa este variabil, daca putul a fost executat si exploatat corect exista sanse sa nu ai nevoie niciodata de o lucrare de denisipare sau intretinere. Recomandam o verificare a forajului anuala.
Pentru a intelege ce probleme pot aparea cu un put forat pentru alimentare cu apa trebuie sa intelegem urmatorii termeni:
- Nivelul static de apa – nivelul de apa in oglinda de apa cand pompa e pornita
- Nivelul dinamic de apa – nivelul de apa in oglinda cand pompa este setata la debit maxim
Astfel, problemele care pot aparea au urmatoarele scenarii:
- Nivelul dinamic este crescut iar cel static este acelasi – aceasta problema indica o uzura la pompa de extragere a apei.
- Nivelul dinamic scazut iar cel static este acelasi – in aceasta situatie trebuie sa apelati la o echipa de profesionisti sa intervina deoarece forajul se umple cu nisip
- Nivelul static a crescut cu mai mult de 10 cm – in acest caz poate exista o bresa la inelul de cimentare iar apa poate comunica cu straturile de suprafata. In acest caz apa poate fi contaminata.
- Nivelul static a scazut cu mai mult de 10 cm – in aceasta situatie nisipul a incet sa se depuna in foraj, va fi nevoie de o denisipare.
- Modificari in analiza apei – in acest caz apa nu mai este potabila iar solutionarea problemei poate fi foarte complicata chiar imposibila.
Pentru a evita problemele va recomandam sa apelati la profesionisti odata pe an sa execute o verificare a forajelor. Verificarea forajelor consta in masurarea nivelului dinamic si static a apei in foraj, compararea acestora cu date precedente (daca exista), analiza bacteriologica si fizio-chimica a apei. Nu recomandam sa va puneti manusile de lucru si sa incercati sa faceti aceste verificari.
Intretinerea preventiva
Din ce in ce mai multi oameni renunta la idea de fantani si aleg puturile de apa pentru a beneficia din plin de beneficiile apelor subterane. Chiar daca o lucrare este executa de o echipa de constructori profesionisti si care garanteaza calitatea lucrarii, trebuie sa fim atenti la mentenanta forajului si exploatarea lui pentru ai creste durata de viata.
Pentru exploatarea corecta a forajului specialisti recomanda:
- Dupa punerea in functiune a forajului trebuie pompata cat mai multa apa pentru un timp indelungat pentru a preveni aparitia depunerilor.
- Montati o pompa cu diametru apropiat tubulaturii pentru ca apa sa aiba viteza de circulatie in jurul pompei si pentru a raci corespunzator zona.
- Instalati un sistem optimizat din punct de vedere al ciclurilor start-stop si o pompa care va asigura necesarul ciclurilor pentru a nu avea probleme ulterioare cu forajul
- Alegeti un furtun de refulare corespunzator pentru pompa submersibila, daca este cazul.
Pentru intretinerea unui put de alimentare cu apa, este foarte important ca depinzand de dimensiunile putului sa executati o lucrare de denisipare de fiecare data cand este nevoie sau recomandat odata la 2-3 ani daca putul este de dimeniuni mici iar daca este de dimensiuni mari se recomanda odata la 5-7 ani.
Daca iei in considerare preturile pentru foraje si mentenanta unui foraj, este mult mai bine din punct de vedere financiar sa intretii un foraj.