De cate ori ai cumparat paine din magazin si ai simtit ca ii lipseste ceva? Facuta acasa, painea capata o alta savoare. E mai sanatoasa, mai gustoasa si nu ai nevoie de cine stie ce experienta. Iata cateva dintre retetele de paine de casa pe care trebuie sa le incerci chiar si daca esti incepator!
Reteta de paine taraneasca
Painea taraneasca este una dintre cele mai simple si gustoase variante de paine de casa pe care le poti face. Ai nevoie de faina, apa, drojdie, sare si putina rabdare. Amesteci ingredientele, framanti bine aluatul si il lasi la crescut. Crusta crocanta este ceea ce o face speciala.
Painea de casa pufoasa
Pentru cine pofteste o paine mai moale, perfecta pentru sandvisuri, painea de casa pufoasa este alegerea care trebuie incercata neaparat. Secretul consta in framantare si timpul de dospire. Incepe cu o varianta dintre multele retete paine de casa, lasa aluatul la dospit la rece, apoi coace-o intr-o tava pentru cozonac, iar rezultatul va fi o paine usoara, cu o textura aerata. O poti face simpla sau poti adauga lapte si unt, vor face aroma, dar si textura, sa fie mai bogata.
Painea fara framantare
Daca esti incepator, painea fara framantare te va cuceri cu siguranta. Amesteci ingredientele si lasi aluatul sa dospeasca mai multe ore, chiar peste noapte. Nu trebuie decat sa impaturesti aluatul odata la cateva ore.
Se coace intr-o oala de fonta sau tuci si capata o crusta crocanta, iar miezul este pufos. Aceasta este una dintre cele mai populare retete paine pentru incepatori si trebuie sa o incerci si tu neaparat!
Painea cu seminte
Adauga in orice aluat de paine seminte de floarea-soarelui, dovleac sau in. In functie de preferinte tale, poti folosi si un mix de faina integrala cu alba.
Este o paine bogata in fibre si nutrientii pe care ii gasesti in seminte. Merita sa incerci una dintre retetele de paine cu seminte!
Sfaturi pentru gospodine
- Alege ingredientele de calitate. Faina conteaza foarte mult. Daca vrei o paine mai pufoasa, foloseste faina alba tip 650.
- Lasa aluatul sa creasca suficient. Nu te grabi sa-l pui in cuptor. Timpul de dospire va face intotdeauna diferenta, dar, nu uita, nu trebuie lasat nici foarte multe la dospit, deoarece legaturile de gluten nu vor fi suficient de puternice, iar painea ta se va prabusi.
- Foloseste temperatura de coacere potrivita. Cuptorul trebuie sa fie bine incins inainte sa bagi tava. Urmeaza instructiunile retetei de paine pe care o folosesti.
- Experimenteaza. Dupa ce stapanesti o reteta paine casa taraneasca sau o reteta paine de casa pufoasa, adauga ierburi aromatice, branza sau masline si vezi cum difera rezultatele. In orice caz, vor fi cu siguranta delicioase.
De ce sa inveti sa faci paine acasa?
Exista mai multe avantaje care nu ar trebui trecute cu vederea. Poti controla ingredientele, eviti conservantii, iar painea ta are un gust autentic.
In plus, nu trebuie sa fii brutar ca sa faci o paine buna. Chiar cu o reteta simpla, rezultatele vor fi savuroase.
Cum pastrezi painea proaspata?
Pentru a pastra painea proaspata mai mult timp, inveleste-o intr-un servet de bumbac si pune-o intr-o cutie de paine sau intr-o punga de plastic. Daca faci cantitati mai mari, o poti congela. Doar feliaz-o inainte, astfel incat sa scoti exact cat ai nevoie.
Daca te intrebi de unde sa incepi, intra pe Secretul Bunicii. Gasesti acolo retete paine pe gustul tuturor, de la variante traditionale la cele moderne, usor de facut si pline de savoare.