Proiectlastart.ro – despre integrarea tinerilor NEETs pe piața muncii

Integrarea sau reintegrarea în piaţa muncii sunt foarte importante pentru fiecare persoană în parte, cât și pentru economie.

Este dificil chiar și pentru un tânăr care a avut o situație bună din punct de vedere social sau material, cu studii superioare și așa mai departe, să se integreze și să își găsească un job stabil și care să ofere un salariu bun. Cu atât mai dificil este pentru anumite categorii de tineri care nu au fost la fel de norocoși și din diverse motive, precum cei din mediul rural sau cei care fac parte din diverse minorități etnice, nu au reușit să beneficieze de șansă unei educații de înalta calitate sau de posibilitatea de a se angaja ulterior în locuri de muncă bine plătite.

Există categorii de oameni pentru care integrarea NEETs este foarte importantă. De exemplu, Proiectlastart.ro este un proiect care se adresează tinerilor NEETs absolvenți ai unor instituții de invantamant cu vârste cuprinse intre 16 și 29 de ani care sunt inregistati și profilați în Serviciul Public de Ocupare. În general, este vorba despre tineri din mediul rural sau tineri care aparțin unor minorități rrome.

În ziua de astăzi, există mulți tineri cu nevoi specifice și aspirații mari cărora le este dificil să se integreze din punct de vedere social, din diverse motive. Foarte mulți fac parte din categoria tinerilor NEETs, aceștia reușind în viață cu dificultate. Din fericire, există aceste programe precum este Proiectlastart.ro, programe care au că scop sprijinirea acestora.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu subiectul, termenul “NEET” vine de la “not in education, employment or training”. Definiția face referire la acei tineri cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani care nu urmează o formă de învățământ și care nu au participat la alte activități de formare și care nu au un loc de muncă. Programele precum Proiectlastart.ro îi ajută pe aceștia, deschizandu-le o portiță astfel încât să poată reuși pe plan educațional și profesional, fiindu-le mai ușor în viață pe viitor.

În ceea ce privește criteriile prin care sunt alese persoanele pentru proiectele NEETs, accentul se va pune pe categoriile defavorizate, adică pe tinerii din comunitățile de rromi ori pe cei care trăiesc în mediul rural și nu au avut suficiente posibilitatie astfel încât să se poată educa într-un mod corespunzător și ulterior să se poată bucura de o carieră reușită.

Se urmărește informarea și promovarea, formarea profesională, medierea pe piață muncii, precum și sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului. Obiectivul general al celor de la Proiectlastart.ro este acela de a crește gradul de ocupare și ajută la dezvoltarea competențelor pentru 378 tineri NEETs șomeri și cu vârste cuprinse intre 16 și 29 ani care sunt înregistrați la Serviciul Public de Ocupare din regiunea Sud-Est.

Proiectlastart.ro este un proiect care a fost gândit să ajute acești tineri, ca un program complex și bine pus la punct din toate punctele de vedere, ce implică măsuri active și personalizate pentru integrare NEETs. Se oferă consiliere și suport financiar pentru deschiderea de noi afaceri pentru persoanele mai puțin favorizate dar cu dorința de a reuși, proiectul având că principale ținte regiunile cu o dezvoltare precară din regiunea de Sud-Est.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.