Ai ochi rosii? Afla ce ii cauzeaza si cum poti sa reduci disconfortul

Ochii rosii reprezinta un simptom foarte des intalnit, care poate semnala fie prezenta unei probleme minore, cum ar fi iritarea ochiului din cauza fumului, fie prezenta unei probleme mai severe cum ar fi glaucomul [1].

Daca nu stii cauza exacta a ochilor rosii, atunci este recomandata o consultatie de specialitate pentru a evidentia motivul si tratamentul corespunzator.

Afla in continuarea acestui articol mai multe informatii despre ochii rosii, pentru a fi mai bine informat despre cauzele si eventualele optiuni terapeutice pe care le ai la dispozitie.

4 potentiale cauze ale ochilor rosii

Termenul de „ochi rosii” se refera la inflamarea vaselor sangvine de la nivelul ochilor, ceea ce produce aspectul rosu al acestora.

Inflamatia poate fi prezenta in ambii ochi sau doar intr-unul singur si poate fi acompaniata si de alte simptome aditionale cum ar fi durere, privire incetosata sau mancarime, in functie de cauza [1].

Cateva dintre cele mai comune motive care pot duce la aparitia ochilor rosii includ:

Factorii de mediu si alergenii

Pe langa expunerea la diferiti iritanti cum ar fi praful sau fumul, ochii rosii pot face parte si din tabloul clinic al unor alergii.

Daca esti alergic la polen, de exemplu, aceasta problema se poate manifesta prin stranut, ochi rosii, congestie nazala, mancarime la nivelul nasului si a ochilor etc [2].

Lentilele de contact si alte obiecte straine

Persoanele care folosesc lentile de contact sunt mai predispuse la aparitia ochilor rosii deoarece au un risc mai mare de infectare, iritare si lezare. Daca ai ochii rosii din cauza lentilelor de contact, discuta cu un medic specialist pentru a primi atentia si recomandarile necesare.

Ochii rosii mai pot fi cauzati si de patrunderea obiectelor straine in ochi, cum ar fi praf, nisip, fire de par etc [3].

Infectii oculare

Anumite infectii pot duce la aparitia ochilor rosii. Aceste cauze sunt de obicei mai severe si necesita atentie si tratament medical specific.

Cele mai cunoscute infectii oculare care se pot manifesta si prin ochi rosii includ conjunctivita, blefarita si uveita.

Aditional, ochii rosii pot semnala si prezenta altor infectii cum ar fi gripa sau raceala, motiv pentru care trebuie evidentiata cu exactitate cauza simptomelor, pentru a primi planul terapeutic corespunzator [4].

Glaucomul

Glaucomul reprezinta o problema oculara severa, caracterizata prin lezarea nervului optic. Acesta poate duce la pierderea vederii daca nu este diagnosticat si tratat la timp.

Deoarece glaucomul tinde sa se dezvolte lent, simptomele pot fi greu de observat. Cu toate acestea, exista si cazuri cand glaucomul poate sa apara mult mai rapid, situatie care poate prezenta simptome precum:

  • durere oculara;
  • ochi rosii;
  • durere de cap;
  • greata si varsaturi etc.

Este importanta apelarea la o consultatie de specialitate cat mai curand posibil, daca ochii rosii sunt acompaniati si de alte simptome ingrijoratoare [5].

Cum poti reduce disconfortul asociat cu ochii rosii

Solutia corecta pentru ameliorarea ochilor rosii depinde de cauza principala si de severitatea acesteia. Atunci cand factorul declansator nu este o afectiune severa sau infectie, urmatoarele sugestii ar putea ajuta:

Recomandari pentru situatii temporare si de scurta durata

Atunci cand ochii rosii apar in urma unei iritatii sau inflamatii, se pot folosi comprese calde sau reci, in functie de nevoie.

Compresele calde pot ajuta la cresterea circulatiei si la prevenirea ochilor uscati, in timp ce compresele reci pot ajuta la ameliorarea inflamatiei si la reducerea senzatiei de mancarime. In ambele cazuri, trebuie evitate temperaturile extreme.

Recomandari pentru situatii de lunga durata

Daca prezinti episoade frecvente de ochi rosii, atunci trebuie sa te axezi pe solutii de lunga durata, cum ar fi schimbarea lentilelor de contact, folosirea lacrimilor artificiale si modificarea dietei, daca este cazul [6].

Deoarece ochii rosii pot semnala numeroase probleme care pot varia in severitate, este recomandat sa discuti cat mai rapid cu un medic specialist pentru a determina cauza exacta si tratamentul corespunzator!

Referinte:

  1. “5 Causes of Red Eyes.” Tayani Institute, tayani.com/5-causes-of-red-eyes/. Daca accesarii: 25.11.2022
  2. “Allergies.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497. Data accesarii: 25.11.2022
  3. Burke, Darla. “Red Eyes: 20 Causes, Symptoms, Complications, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/eye-redness#causes. Data accesarii: 25.11.2022
  4. “5 Causes of Red Eye.” Carmi Eye Care Carmi, IL, www.carmieyecare.com/blog/5-causes-of-red-eye/. Data accesarii: 25.11.2022
  5. NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/conditions/glaucoma/. Data accesarii: 25.11.2022
  6. Connor, Elizabeth. “How to Get Rid of Red Eyes.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/eye-health/how-to-get-rid-of-red-eyes. Data accesarii: 25.11.2022
  •  
Previous post Cum să previi un accident vascular cerebral?
Next post Elemente decorative inedite in amenajarea casei
Revista Succes
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.