Ce beneficii îți oferă lectura și cum poți citi mai mult?

Îți place să citești? Dacă da, atunci știi că obiceiul de a citi, chiar și doar câteva pagini pe zi, necesită multă disciplină din partea ta. Și, probabil ai observat că după ce vei începe să citești regulat după o pauză lungă, vei avea o stare de spirit bună, vei avea multe idei noi și vei găsi soluții mult mai rapid. Totul pentru că sistemului nervos și creierului le place activitatea, iar cititul este o modalitate perfectă de a le antrena.

De ce merită să citești?

De ce se face vâlvă și se investesc sume mari pentru promovarea lecturii? De ce merită să mergi în vizită într-o librărie? Pe site-ul librăriei Libmag vei găsi titluri din domenii de interes, scrise de unii dintre cei mai importanți și cunoscuți autori. În funcție de titlurile pe care le alegi, lectura te va ajuta să ajungi la cea mai bună versiune a ta, să te dezvolți personal și profesional. Pe lângă aceste beneficii, lectura cărților preferate te va ajuta să te relaxezi și să te odihnești mult mai bine. Printre alte beneficii pe care ți le oferă lectura, se numără:

Cunoștințe lingvistice mai bune

Cititul îți îmbunătățește vocabularul și te ajută să faci mai puține greșeli de ortografie. Drept urmare, vei vorbi mai bine și vei scrie mai corect. Este un proces similar cu învățarea unei limbi străine: dacă nu înveți constant cuvinte noi și nu ieși din zona ta de confort, nu vei face progrese.

Îmbunătățirea concentrării

Cărțile te ajută să îți exerciți capacitatea de a te concentra pe o singură sarcină la un moment dat. Nici măcar nu mai este o chestiune de obiceiuri, ci de schimbări la nivel neurobiologic. Când citești concentrarea este esențială, întrucât ești doar tu și cartea din fața ta, fără linkuri sau notificări pop-up. 

Îmbunătățește imaginația, memoria și creativitatea

Citind, îți stimulezi creierul să creeze imagini, și nu doar să le observe, așa cum se întâmplă, de exemplu, când te uiți la televizor. De asemenea, cititul îți oferă o perspectivă și un context mai amplu asupra unui subiect. Cu cât înveți mai multe lucruri, cu atât te poți folosi de acestea pentru a înțelege subiecte mai ample, ceea ce se traduce în creativitate și capacitatea de a inova. Faptele noi, personajele și evenimentele despre care citești te ajută să creezi noi conexiuni în creier, ceea ce duce la îmbunătățirea memoriei. 

Cum să ajungi să citești mai mult?

Ei bine, nu există nicio îndoială cu privire la faptul că merită să te împrietenești cu cărțile. Cei mai mulți oameni ar dori să citească mai mult, dar nu găsesc timpul sau motivația să o facă în mod regulat.

Cumpără-ți diverse cărți, așază-le oriunde poți și poartă întotdeauna ceva de citit cu tine când ieși în oraș. De multe ori nu realizezi când apare un moment să citești ceva. Te plimbi fără scop prin apartament și, dacă nu te împiedici literalmente de o carte, nu-ți vei aminti să-ți faci obiceiul de a citi. Observarea lor îți va transmite cu siguranță că sunt o alternativă bună privitului la televizor.

Desemnează un moment în care vei citi

Pentru a te asigura că lectura devine un obicei în viața ta, primul pas este să aloci un moment al zilei în care să citești. Fie că este dimineața, când servești cafeaua, fie că este seara, înainte de a merge la somn, este recomandat să respecți programul de lectură pe care l-ai conceput. Orice opțiune ai alege, merită să experimentezi pentru a găsi cel mai bun moment pentru tine.

Chiar și cumpărarea periodică de cărți poate deveni o oportunitate în contextul în care vei avea mereu câteva alternative la îndemână în cazul în care te plictisești de o anumită carte sau o termini pe cea pe care o citești în prezent mai repede decât era planificat. Un lucru este sigur – este mai bine să ai prea multe cărți decât să nu ai suficiente, iar în oferta librăriei Libmag poți găsi multe cărți chilipir. În acest fel, vei avea mereu ceva de citit iar bugetul tău pentru lectura va fi unul permisiv.

Stabilirea unor obiective mici te ajută să îți menții obiceiul de a citi. În loc să-ți stabilești obiective precum citește o carte pe săptămână, concentrează-te pe o provocare mai mică, cum ar fi 10 pagini pe zi înainte de culcare. Un plan atât de ușor și aparent lipsit de angajare facilitează motivația. 

Previous post Banc de Lucru Profesional cu Panou: Optimizează-ți Atelierul cu un Design Superior și Funcționalitate Inegalabilă
Next post David Croitoru – Strălucește cu Patru Medalii la Balkan Athletics Games