Un lucru e cert – românii au probleme generalizate de sănătate dentară, de unde concluzia că prețuim puțin spre deloc integritatea danturii noastre. Pentru că o mare parte dintre noi este dispusă să renunțe repede la dantură naturală fără să-și dea seama de implicații, din acest articol vei află: cinci motive pentru care merită să lupți pentru dintîi tăi naturali.
În primul rând, dinte natural vs orice metodă restaurativă.
Dacă trebuie să alegi între extracția unui dinte și un tratament sau retratament endodontic, optează de fiecare dată pentru tratamentul sau retratamentul de canal.
- În acest mod îți vei putea salva dintele și te vei putea bucură de el o perioada mai lungă de timp.
- Natură nu greșește niciodată – nu te “culcă” pe-o ureche considerând că există destule metode restaurative astăzi încât să nu fie nevoie să rămâi cu spații libere în gură sau nu te încrede în mituri de tipul “dacă suferi de parodontoza, nu ai scăpare – vei rămâne fără dinți”.
- Țintă ta în ceea ce privește sănătatea dentară este firesc să fie aceeași pe care o ai și cu restul corpului – să ți-l menții în formă inițială cât mai mult timp.
- Dacă te doare un picior te duci la medic și-l tratezi, dacă te doare un deget te duci și-l tratezi. “Nu-l tăi” și îți pui o proteză. Chiar dacă ai 20 de degete. De ce ai face altfel cu dintîi tăi? Implantul este pentru gură ce este proteză pentru picior. O pui atunci când nu mai ai încotro. Pentru că…cel mai bun implant dentar este dintele tău.
- Orice metodă restaurativă îți impacteaza calitatea vieții. Nimic nu te scapă de bătaia de cap pe care o presupune îngrijirea ulterioară – un dinte natural sau un implant se îngrijesc la fel, vei depune același efort. Însă sensibilitatea, integritatea gingiei sau modul în care vorbești nu vor fi aceleași că în cazul danturii naturale.
Dintii naturali au ligament periodontal
Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că “stau mai bine și mai mult timp fixați”.
- Ligamentele periodontale reprezintă țesutul care ajută la fixarea dinților în osul alveolar.
- Acesta este prezent doar în cazul dinților naturali și le conferă protecție și flexibilitate chiar și la cea mai mică presiune.
- De exemplu, dacă ai un implant, acesta, fiind un “șurub” care se infileteaza în os, nu poate avea acest sistem ligamentar.
- De aceea, un implant nu va avea niciodată flexibilitatea unui dinte natural, ceea ce înseamnă presiune suplimentară, asupra gingiei și asupra osului maxilarului.
Dintele natural are o consistentă cu flexibilitate naturală: implanturile dentare, deși sunt biocompatibile, rămân uniforme și ușor rigide, spre deosebire de consistentă organică a unui dinte natural.
Dinții naturali sunt mai puțin costisitori de îngrijit dacă nu ești superficial
- profilaxia dinților naturali nu e costisitoare – o periuță de calitate, apă de gură, ață dentară și controale la 6 luni pentru a putea identifica potențialele carii. Dacă ai un pivot cu coroniță, punte, proteze – mobile sau pe implant, coronițe pe implant – să știi că vei avea o bătaie de cap mult mai mare în a le îngriji. Găsești în acest link – preț albire dinți – mai multe detalii despre onorariile din stomatologie.
- Vei păstra aceeași rutină – indicat este să adaugi și un dus bucal în discuție, aceleași controale regulate, însă, riscurile nu dispar.
- Dacă ai implant, nu înseamnă, în primul rând, că renunți la igienă dentară pentru că…nu e dinte natural și nu se poate căria.
- Vestea proastă este că, în lipsa igienei riguroase, în locul unde ai implant poți face “parodontoza” numită periimplantita… mult mai greu de tratat decât în cazul dinților – pentru că implantul nu poate fi “curățat” ci va trebui înlăturat. În plus, în cazul unui implant, pentru că nu mai există membrană periodontala care să protejeze conexiunea dintre dinte și gingie, țesutul moale este și mai mult predispus sensibilizării și retractiilor.
- Așadar, când ai implant, se impune un management al gingiei mult-mult mai complex.
Dintele natural înseamnă păstrarea integrității fizionomiei, a gustului și a pronunției.
- Toți cei care au lipsă cel puțin un dinte au observat că după câțiva ani, locul unde a fost se face tot mai mic, că dinții învecinați „migrează” să acopere golul.
- Acest lucru se întâmplă deoarece osul mandibulei începe să se demineralizeze și să se resoarbă.
- Odată cu creșterea numărului de dinți pierduți, structura feței începe să se modifice astfel: buzele devin mai subțiri și retrase spre interior, apar riduri în jurul gurii și pe obraz, dimensiunea verticală a feței se reduce.
- Adică, întreaga față ajunge să fie îmbătrânită, de cele mai multe ori înainte de vreme, numai din cauza lipsei dinților din față sau din spate.
Dintele natural ajută la o digestie mult mai bună – astfel susțînând starea generală de sănătate.
- E evident cum îți poate fi afectată digestia lipsa unui dinte.
- Însă, mai mult, decât atât, doar un dinte lipsă face că în timp, dinții vecini, dar și cei de vis-a-vis să migreze pentru a acoperi golul, schimbându-și astfel poziția corectă.
- Rezultă astfel dezechilibre ale mușcăturii care se pot agrava prin afectarea musculaturii masticatorii sau a articulației temporo-mandibulare. Vei simți oboseală musculară și dureri nejustificate în regiunea capului, cât și un permanent disconfort la nivelul danturii.
- Dezechilibrele mușcăturii – tratate cu aparat dentar: vezi aici cât costă un aparat dentar – pot da uneori dureri și în alte zone ale corpului prin suprasolicitarea mușchilor și a articulațiilor care asigura menținerea poziției verticale și a echilibrului.