Este nevoie de tratament pentru lipom?

Ce este lipomul?

Lipomul este o formatiune tumorala moale, benigna (necanceroasa), localizata subcutanat, formata din celule adipoase (grase). Acesta are aspectul unui nodul si se poate dezvolta in orice parte a corpului unde exista celule adipoase, cel mai frecvent pe brate si spate.

Lipomul se simte moale, iar cand apesi pe el se misca usor sub piele. Acesta creste lent, de-a lungul a mai multor luni, uneori chiar a decursul mai multor ani. De regula, nu depaseste 3 centimetri. Cu toate acestea, exista cazuri in care lipoamele ating si 10 centimetri.

Cine prezinta risc de a dezvolta lipoame si cat de frecvente sunt acestea?

Oricine poate dezvolta un lipom la orice varsta. Iar lipoamele sunt destul de frecvente. Unii oameni mostenesc tendinta de a dezvolta lipoame si pot avea mai multe in diferite parti ale corpului. Uneori, se dezvolta pana la 20 sau mai multe. Cu toate acestea, de regula, o persoana dezvolta doar unul sau doua.

Lipoamele pot aparea atat la persoanele cu greutate normala, cat si la persoanele supraponderale.

S-a constatat insa ca incidenta acestor formatiuni tumorale este mai ridicata la cei de peste 40 de ani, care se confrunta cu obezitate, diabet zaharat sau dislipidemie.

Ce simptome are un lipom?

Lipoamele nu reprezinta o problema grava de sanatate si nu provoaca simptome sau alte neplaceri. De obicei, daca ai un lipom, acesta nu iti va cauza durere sau disconfort. Poate fi doar inestetic in cazul in care creste pana la cativa centimetri. Rareori, un lipom poate apasa pe alta structura si poate cauza probleme. De exemplu, daca apasa pe un nerv, cauzeaza durere si furnicaturi. De asemenea, rareori, un lipom se poate dezvolta in peretele intestinal si poate provoca disconfort sau blocarea intestinului.

Retine! Lipoamele sunt intotdeauna benigne. Nu cresc riscul de a dezvolta cancer in viitor. Cu toate acestea, lipomul poate fi uneori confundat cu o tumoare canceroasa numita liposarcom. Acesta este, de obicei, de dimensiuni mari (5 centimetri sau mai mult in diametru) si creste rapid. Daca esti ingrijorat de un lipom care a inceput sa creasca in dimensiune, ar trebui sa te adresezi medicului tau.

Trebuie tratat lipomul?

De cele mai multe ori, lipoamele nu necesita niciun fel de tratament. Daca ai o astfel de formatiune si nu te deranjeaza, cel mai bine este sa o lasi in pace. Unii oameni, insa, doresc ca lipoamele care sunt inestetice sa fie indepartate (printr-o simpla operatie minora) din motive cosmetice. De exemplu, cele care apar pe fata.

Totodata, lipomul ar trebui indepartat daca provoaca simptome – de exemplu, daca apasa pe o structura din corp. Uneori, daca diagnosticul nu este clar, lipomul trebuie sa fie indepartat pentru a fi analizat la microscop. Acest lucru se realizeaza in cazul in care exista suspiciunea ca formatiunea tumorala este de o alta natura.

Specialistii de la Centrul Misca iti pot oferi mai multe informatii pe blogul clinicii.

Previous post Transformarea Viselor în Realitate cu Ajutorul Creditului de Nevoi Personale de la Elitium Expert Credit
Next post Funcționează numărarea cărților la Blackjack? Metode și recomandarea experților