Înființarea unei cofetării/patiserii.  Tipuri de finanțări nerambursabile

Deschiderea unei afaceri din domeniul patiseriei, aferent codului CAEN 1071 – Fabricarea pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, este un business cu un potențial mare de creștere, atât în zona rurală, cât și urbană. Cererile oamenilor pentru produse de patiserie proaspete și dulciuri de calitate, obținute din ingrediente bio, a înregistrat o explozie în ultimii ani.

Investiția în realizarea unei asemenea afaceri este una consistentă, care poate ajunge și depăși 100.000 de euro, pentru un laborator decent, dotat cu echipamente de calitate și durabile.

Iată cele mai importante 10 dotări pe care orice cofetărie/patiserie trebuie să le aibă:

1. Malaxoare/mixere de aluat

2. Mașină pentru gătit creme

3. Aparat de tarte

4. Dospitor

5. Mașină de foietaj

6. Cuptor de patiserie multi-tăvi

7. Mașină de ambalat

8. Mașină de spălat ustensile

9. Mașină pentru măcinat ingredient

10. Vitrină frigorifică

Toate aceste categorii de dotări, de la dospitor, la cuptor, absolut necesare demarării unei afaceri de profil, se pot procura de la furnizorii și distribuitorii de echipamente Horeca inclusiv din țara noastră. Unul din aceștia, cu o experiență națională de peste 10 ani este Belfix România, ce comercializează soluții complete pentru dotarea de patiserii, cum ar fi cuptoarele de patiserie online pe platforma, echipamente-horeca-profesionale.ro.

Tipuri de finanțări

  • Programul Operațional Competitivitate (POC)

Se referă la acele granturi pentru investiții destinate IMM-urilor din industria alimentară, în contextul ameliorării efectelor provocate de pandemia de COVID-19. Acest tip de investiție europeană se adresează microîntreprinderilor, întreprinderilor mici, întreprinderilor mijlocii (IMM-uri), care doresc să se retehnologizeze. Banii sunt acordați atât pentru modernizarea spațiilor de producție existente, respectiv pentru dotarea cu echipamente și utilaje specifice. Valoarea grantului/proiect, sub forma ajutorului de stat, este cuprinsă între 50.000 și 500.000 euro.

  • Start Up Nation

Acest program, implementat de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, finanțează acele investiții dedicate stimulării înființării și dezvoltării IMM-urilor, dar și îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora prin crearea de locuri de muncă, inserția persoanelor defavorizate/șomerilor/absolvenților, creșterea investițiilor în tehnologii inovatoare.

Prin accesarea acestui program, un IMM poate obține o finanțare nerambursabilă de aproape 200.000 de lei pentru deschiderea unei patiserii.

În acest moment programul este oprit, dar se așteaptă o reluare a acestuia.

  • Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR)

PNDR este un program implementat de Ministerul Agriculturii ce finanțează înființarea de activități neagricole în zone rurale, prin creșterea competitivității sectoarelor agro-alimentar și forestier (PNDR 6.2 – Axa 1).

Investițiile finanțate prin acest program se implementează prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Solicitanții pot obține finanțări cuprinse între 50.000 și 70.000 de euro.

       Majoritatea granturilor pentru deschiderea unei cofetării/patiserii se adresează persoanelor juridice – SRL-urilor. Identificarea corectă a programului de finanțare depinde de mai mulți factori – localizarea, istoricul firmei, forma de organizare, ponderea finanțării nerambursabile, tipul de cheltuială finanțat – producție/dotări etc.

 Sursa foto: Pixabay.com

Previous post Ce elemente de tamplarie poti realiza din lemn stratificat? De ce sa optezi pentru o astfel de solutie?
Next post Vrei să-ți îmbunătățești garderoba și nu știi de unde să începi? Iată 3 articole care te salvează în orice situație