Pentru o companie, resursa umană este vitală, dar gestionarea ei este de multe ori o provocare. Ființa umană este complexă și fiecare candidat vine cu propriul set de așteptări de la viitorul loc de muncă, bazat de cele mai multe ori pe experiențele cu care s-a confruntat la joburile anterioare. Fie că este vorba despre stagnare din cauza unui domeniu fără perspective de avansare, fie nu s-a simțit apreciați de manageri, deși a dat dovadă de productivitate și lista continuă.
Soluțiile în gestionarea resursei umane se pot ascunde chiar în problemele care apar
Care sunt cele mai comune provocări pe care le întâmpină managerii din domeniul resurselor umane și care sunt soluțiile propuse de aceștia?
- Lipsa motivației
Uneori, productivitatea scăzută nu se întâmplă din cauză că un angajat este leneș sau delăsător. Pentru ca viitorul unei companii să fie unul promițător, angajații trebuie în permanență să știe că sunt apreciați pentru munca lor. În caz contrar, se pot simți reduși la stadiul unei unelte de lucru, fapt care îi vor descuraja să progreseze. Motivația poate fi susținută prin comunicarea directă cu angajatul în cauză ori prin formularea unor feedback-uri lunare în care să specifice lucrurile care îl deranjează sau care îl împiedică să-și desfășoare activitatea conform cerințelor.
Fiecare om din echipă are necesități individuale, deci ideea de productivitate reprezintă un concept pur subiectiv. De exemplu, unele persoane se pot simți copleșite de volumul mare de muncă, ceea ce favorizează stresul, oboseala accentuată și în final, burnout-ul. În acest context, companiile pot recurge la angajarea forței de muncă din afară. O soluție viabilă ar putea fi leasingul de personal sau serviciile de recrutare a muncitorilor din India, Filipine sau alte țări asiatice prin Work-Finder.eu.
- Recrutarea angajatului de cursă lungă
Găsirea persoanelor care să bifeze cel puțin în mare parte lista calităților, talentelor și abilităților pretinse în fișa postului, trezește emoții puternice oricărui manager de resurse umane. Este important ca în aceste situații să se aleagă direcția corectă. Astfel, viitorul candidat trebuie căutat pe platforme online specializate. De asemenea, utilizarea unui sistem software ajută la colectarea datelor care corespund profilului candidatului perfect.
- Prevenirea absenteismului
După etapa identificării angajatului ideal, specialiștii din resurse umane trebuie să facă tot posibilul pentru a păstra echipa unită cât mai mult timp. Pentru a preîntâmpina deranjul asociat fluctuației de personal este indicat ca salariul să reflecte efortul depus de fiecare angajat, conform fișei postului și orelor suplimentare.
De asemenea, trebuie reținut că tot mai mulți angajați preferă bonusuri de performanță sau beneficii extra-salariale. Și aici trebuie luat în calcul profilul și nevoile fiecărei persoane. Astfel, aceste plusuri trebuie acordate după o discuție particulară cu fiecare în parte. Poate fi vorba despre un abonament la sală, tichete de călătorie, decontarea transportului etc.
- Protejarea siguranței și a sănătății angajatului prin metode practice
O companie care adoptă politici de protejare a sănătății și siguranței angajaților câștigă credibilitate în fața potențialilor candidați. De asemenea, imaginea publică este consolidată și prin prisma review-urilor trimise de fostul personal, de-a lungul anilor. Așadar, este interesul firmei ca echipele să fie mereu la curent cu actualizările în ceea ce privește securitatea și sănătatea la locul de muncă. Se va păstra o evidență a prezenței, unde angajații să specifice ora la care au sosit și la care au părăsit biroul. Deosebit de utile sunt și cursurile de prim-ajutor sau simulările de incendiu sau cutremur.
Datele confidențiale ale angajaților se vor păstra la loc sigur, iar absențele frecvente vor fi monitorizate și gestionate corespunzător situației care le-a declanșat.
Acestea sunt câteva dintre principalele probleme pe care le întâmpină specialiștii din resurse umane, cel puțin o dată de-a lungul carierei. Păstrarea unei comunicări apropiate între angajați și manageri, precum și aplicarea unor strategii personalizate în funcție de fiecare situație sunt soluții inteligente în menținerea unui climat plăcut la nivelul întregului colectiv.
Sursa foto: pexels.com