De la deseuri la noi produse – despre reciclarea aluminiului si protejarea mediului inconjurator 

Cererea globala de aluminiu este intr-o continua crestere, acest material fiind foarte utilizat de intreprinderi si de consumatori. Un mare beneficiu este faptul ca aluminiul poate fi reciclat fara a-si pierde calitatile. Datorita versatilitatii pe care o are, acesta este folosit pentru fabricarea unei game largi de produse, de la piese auto la recipiente pentru alimente. Descopera in acest articol mai multe informatii despre modul in care se recicleaza aluminiul si despre efectele sale asupra mediului. 

Ce este aluminiul si cum se recicleaza? 

Industriile extractive, cum ar fi mineritul pentru orice fel de minereu, nu sunt cele mai ecologice activitati. Aluminiul este si el un element ascuns intr-un minereu numit bauxita. Este un amestec de pamant rosu si argila care trece prin multe procese pentru a ajunge pe rafturile supermarketurilor sau pentru a fi folosit in alte moduri. 

Datorita usurintei in reciclare, aluminiul este cunoscut ca fiind un material durabil. In ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera, amprenta de carbon este mult mai mica in cazul aluminiului reciclat decat in cazul materialului brut. Procesul de reciclare al aluminiului incepe cu colectarea si sortarea, dupa care urmeaza topirea si turnarea in formele dorite. Aluminiul reciclat este utilizat in diverse ambalaje si materiale de constructie si este folosit chiar si pentru recipiente alimentare si sticle de apa.

Aluminiul si efectele sale asupra mediului 

Aluminiul are proprietati excelente si isi gaseste utilizarea in diverse aplicatii precum transporturi, ambalaje, constructii, hardware electronic si linii de transmisie electrica. Din acest motiv, este considerat o sursa semnificativa de poluare. Spre exemplu, aluminiul este o cauza a contaminarii apelor, cu efecte toxice asupra vietii acvatice si, in cele din urma, asupra sanatatii umane, prin patrunderea in lantul alimentar. Transformarea bauxitei in aluminiu necesita multa energie si are o serie de efecte asupra mediului. Operatiunile miniere si procesele de rafinare utilizeaza anumite niveluri de energie electrica si apa, ceea ce poate duce la emisii mai mari de carbon, la poluarea aerului si a apei. Cu toate acestea, efectele asupra mediului pot fi compensate prin reciclare si prin utilizarea mai eficienta a resurselor. 

In acest context, devine foarte importanta incercarea limitarii efectelor negative pe care le poate avea activitatea unei companii. Prin urmare, orice producator, importator sau operator economic ce operează cu ambalaje de desfacere sau produse ambalate trebuie sa se concentreze pe durabilitate prin tehnici de productie sustenabile si prin reciclarea si valorificarea deseurilor de ambalaje rezultate în urma activității companiei. De aceea, multe intreprinderi apeleaza la servicii de transfer de responsabilitate, aceasta fiind cea mai avantajoasa solutie pentru indeplinirea corecta a tuturor obligatiilor legale. Ecosynergy.ro se ocupa cu reciclarea si valorificarea tuturor deseurilor de ambalaj, inclusiv aluminiu. O astfel de colaborare te scuteste de toate dificultatile pe care le-ai putea intalni in aceste demersuri. 

De asemenea, trebuie precizat faptul ca legislatia de mediu este extrem de complexa in acest sens, iar firmele trebuie sa dedice mult timp pentru a fi conforme cu legea. Daca esti la inceput de drum in activitatea pe care o desfasori sau daca nu ai o persoana dedicata pentru problemele de mediu, o organizatie care sa preia intreaga responsabilitate de gestionare este de mare folos. 

Aluminiul poate fi reciclat de nenumarate ori fara a-si pierde calitatile, ceea ce contribuie la conservarea combustibililor fosili neregenerabili, la reducerea consumului de energie si la reducerea emisiilor de gaze in atmosfera, cum ar fi dioxidul de carbon. Asadar, reciclarea si reutilizarea pentru crearea de noi produse reprezinta o modalitate de a contribui la protejarea naturii si reducerea efectelor negative. 

Sursa foto: pexels.com.

Previous post De ce ar trebui să vizitezi Parisul chiar anul acesta?
Next post Ajută familiile aflate în situații dificile prin participarea la Crosul pentru Viață